PD Zagorske steze

PDZS_WEBPLANINARSKO DRUŠTVO “ZAGORSKE STEZE”

Prosenik Gubaševski 45c, Zabok
Web: www.pd-zagorske-steze.hr
Facebook stranica kluba
E-mail: pd.zagorske.steze@kr.t-com.hr
Odgovorna osoba – predsjednik: Nikola Turk
Mob: 098/163-4872
Tajnik: Branko Kraljić
Mob: 098/351-363

Planinarska kuća “Picelj”

Žiro-račun (IBAN): HR6223600001102346248
OIB: 51884785859


Planinarsko društvo „Zagorske steze” osnovano je 25. 04. 2003. godine na osnivačkoj sjednici skupštine u Zaboku, sa ciljem bavljenja planinarskim aktivnostima svih vrsta, popularizacijom planinarstva među djecom i ostalim građanima, širenjem znanja o biljkama i životinjama, te organizacijom planinarskih izleta.
Društvo prvenstveno promiče planinarsku etiku i ekološki prihvatljiv i održiv odnos prema prirodi, kao i suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom i srodnim društvima.
Organizira i vodi pronalaženje novih i održavanje postojećih planinarskih putova te sudjeluje u svim srodnim aktivnostima (ekologija, sport).
U 12 godina svojeg postojanja Planinarsko društvo „Zagorske steze“ istaknulo se radom i ostvarilo mnoge ciljeve: od brojnih pohoda i akcija (50 godišnje), kupnje zemljišta, uređenja Poučnog parka autohtonog zagorskog drveća, grmlja i ostalog raslinja, gradnje planinarske kuće „Picelj“ do markiranja staza na Velebitu, Zagorskom bregovitom putu i osvajanja najviših europskih vrhova.
Najistaknutije pojedince teško je nabrojiti, ali možemo izdvojiti osnivače Društva koji su se 30. ožujka 2003., sastali u Žigmanovoj klijeti, a grupu osnivača sačinjavali su:
Antun Žigman, Damir Valec, Ivan Sadaić, Branka Sadaić, Štefica Žigman, Darko Turk, Bosiljka Grah, Agata Šutina, Ljiljana Hrastinski, Ivan Halapir, Božena Halapir i Božica Čačko.
U planinarskoj kući na Piclju održavaju se redovito planinarske škole, tečajevi za vodiče u organizaciji Hrvatskog planinarskog saveza, kao i brojne prezentacije o planinarstvu i prirodi u svrhu upoznavanja djece i mladih (vrtići, osnovne i srednje škole) s očuvanjem prirode, planinarstvom, ekologijom…
Na tradicionalnom se pohodu 6. siječnja na Tri kralja već godinama okupljaju stotine planinara iz cijele Hrvatske, te Društvo i time promiče ljepote Hrvatskog zagorja.
Planinarska kuća Picelj proglašena je 2012. godine najboljim planinarskim domom u Hrvatskoj odlukom komisije Hrvatskog planinarskog saveza.

Izdvajamo:

Proslava 10 godina Društva: 10 godina Društva

Pohod na Breithorn: Breithorn 2014.

Priznanje za najbolji dom: Najbolji planinarski dom u Hrvatskoj

Pregled aktivnosti i uspjesi tijekom 2014. godine opisani su u tekstu dopredsjednice Dubravke Hržice: Od Zaboka do Prevlake, od Piclja do Breithorna

Pohod 2014. Dubrovnik, Pelješac, Korčula: Na Srđu 2014.